600 poze   252259 vizite

Porumbeii rotitori

PORUMBEII ROTITORI

Rotitorii zboara descriind cercuri (rotesc) deasupra adapostului in grup sau solist. Inaltimea, viteza si durata zborului sunt caractere de rasa, dar se manifesta in functie de antrenamentul la care sunt supusi porumbeii.

Cand porumbeii rotitori sunt lansati, se ridica in spirala in inaltimi, apoi daca au atins inaltimea de zbor, o pastreaza rotind linistiti ore intregi, cu aripile intinse, in grup strans, pastrand doar distanta necesara intre ei, pentru a nu se jena unul pe altul.

Se afirma, si este logic, ca porumbeii de zbor inalt si de durata sunt de obicei porumbei cu zbor lin, planat, deci lent, caci nu ar putea rezista unei durate mari cu un zbor rapid. De aceea, in mod firesc, cu cat a crescut durata, a scazut viteza de zbor. Asa s-a intamplat de pilda cu zburatorii Tippler englezi si cu zburatorii brezati de Budapesta. Interesant de relevat este insa faptul ca unele rase de porumbei romanesti, atat zburatorii Ciungi de Ploiesti, cat si Jucatorii de Galati, sunt zburatori de mare inaltime si de durata, cu zbor rapid, "liliachiu".

"Inaltimea zborului se poate aprecia dupa marimea virtuala a porumbelului in aer. Porumbelul care zboara la o inaltime de 300 de metri are marimea unui mar, la 700 de metri a unei piersici, la 1200 de metri a unei cirese, la 1400 de metri apare ca un punct, de la 1400 metri in sus mai licareste uneori (inaltimea de disparitie), ca apoi la 1700 metri sa nu mai fie vizibil cu ochiul liber."

JOCUL PORUMBEILOR

Jocul este o predispozitie a unor rase de porumbei care se mosteneste ereditar.

Un bun jucator poate fi vazut executand "tumbe" nu numai in timpul zborului ci si la coborarea de pe acoperisul casei, in curte, sau chiar si in voliera.

Maniera jocului este o particularitate de rasa, dar si individuala. La majoritatea raselor de jucatori se observa ca la un moment dat porumbelul se opreste, isi bate aripile impreunandu-le deasupra spatelui, isi salta simultan coada, apoi cade inapoi executand cu repeziciune tumba, pe urma revine cu o bataie puternica in pozitia orizontala, continuandu-si zborul. Tumba poate fi executata o singura data sau de 4, 5, 6 ori, in lant. Porumbeii care executa mai multe tumbe pierd din inaltime in pauza inerenta dintre ele. Unele exemplare joaca atat de tare incat cad, "cazatorii" si se zdrobesc de acoperisuri sau de pamant.

O alta maniera de zbor o au rollerii orientali. Acesti adevarati acrobati ai aerului sunt zburati in stoluri de cate 20-25 exemplare, prezentand un program uluitor. Se inalta in mod compact, se insurubeaza cu repeziciune in vazduh, disparand in inaltimi de necuprins cu ochiul. La inaltimea convenabila lor zboara cateva minute, apoi se lanseaza in 6-8 rostogoliri executate cu repeziciune fantastica. Aceste rostogoliri pot fi uneori de 20-40 metri. Apoi iar se aduna si dupa un zbor de scurta durata executa un nou set de rostogoliri. Rollerul oriental roteste cu aripile numai pe jumatate deschise, iar coada lata o foloseste la franarea rostogolirii. Modul in care se executa rostogolirile difera de tumbele celorlalte rase. Rollerul se intoarce in zbor cu o mare viteza si indemanare, executand intoarcerea inapoi, peste cap. Dar, exista exemplare care se intorc peste axul longitudinal de pe o aripa pe alta, deci lateral. Asemenea indivizi sunt cei mai apreciati.

Porumbeii jucatori si rollerii au obligatia ca o jumatate din timpul de zbor sa-l foloseasca pentru rotire (zbor), iar cealalta jumatate pentru joc, respectiv pentru rostogoliri.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 7
ovidiu15 29 august 2011  
foarte frumosi porumbeii sa aveti noroc de ei. eu doar cu satineti ma ocum, dar imi plac toate rasele. bafta la pasari
Raportează
anonim
cristi 19 mai 2011  
miam cumparat roleri dupa ce ami fac o tura de pui ai pot lasa afara mi se antorc anapoi multumesc
Raportează
anonim
valy 19 noiembrie 2010  
am porumbita care cu aripa smulsa face tumbe cand o arunc in sus
Raportează
anonim
madalin 9 octombrie 2010  
cxautama la id daniel_brriliantu
Raportează
Zorin 5 decembrie 2009  
multe lucruri interesante la tine, postas.
Raportează
anonim
ANDREI-TG-JIU 3 mai 2008  
MA INCANTAT FT MULT ACEASTA PAGINA ,FELICITARILE MELE.AM CITIT LUCRURI INTERESANTE
Raportează
anonim
iulian din buzau 4 martie 2008  
ar fi trebuit si niste poze.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.